galtibor

minden ami összekötheti a bort, Egert és a világot egy magyar diák szócsövén *** everything that connects the wine, Eger and the World through the thoughts of a Hungarian student

Friss topikok

  • jeta: Teljesen idegenként tévedtem ide, de két hete pont Egerben jartam es kar, hogy nem ismertem ezt a ... (2011.08.27. 20:05) Paris
  • Heveseger: Sok-sok sikert, és Boldog Húsvétot Nektek !!!!!!!!!! (2011.04.23. 22:42) Az új Gál Tibor Pincészet
  • már nem sznob: @galzsomBor: Köszönöm a válaszodat. 3 kérdésem lenne: 1, "meg kell várni míg az első borok elkész... (2010.12.08. 17:10) Egri Csillag...

Linkblog

2011.

2011.10.10. 20:25 galzsomBor

 1993, 1997, 1999, 2000, 2003, 2006, 2009, 2011...

 

Nem is olyan régen, '93-ban indult a borászat, akkor még vásárolt szőlőkkel dolgoztunk. Először 1997-ben telepítettünk, többek között pinot noir-t és chardonnay-t, majd később fontossá vált a syrah, a viognier, és a kadarka és természetesen számos más fajta a Bikavérhez illetve a fehérborokhoz. Megéltünk már azóta sok évjáratot: az első saját telepítés szűztermése óta 12-öt. A  XXI. század előtti évjáratok kihasználatlanok voltak, az országban szinte mindenhol, kivéve talán Tokajban, ahol tudatosabban borászkodtak már a '90-es években is több pincészetnél. Egerben nagyon sokáig alig fél tucat ilyen boraszat működött. Talán az első olyan évjárat amire Eger büszke lehet 1999, illetve rögtön a rákövetkező év, az évezred utolsó szürete 2000. A különbség annyi a mostani helyzettel szemben, hogy egészen 2003-ig (de talán egy kicsit tovább is) cukorfokra szüreteltek a „komolyabb” borászatok, gyakran a tökéletes érettségi állapot után szedték le a szőlőt. Az így termelt borok tömények voltak, komoly alkoholtartalommal, glicerintartalommal, vastag csersavval, ugyanakkor a savak eltompultak, a borok elnehezültek. Ellenben Eger lényege épp a gyönyörű savakban van.

 

2006, 2009 és 2011 három tudatos, kiváló egri év. A borászok mára megértették, hogy a cél az egyensúly a borban, nem pedig a szélesség, a vastagság. (Eger különben sem versenyezhet a tanninmezőnyben.) 2006 már bizonyított is, érdemes ebből az évből egri borokat kóstolni, főleg a vörösekre kell oda figyelni: fantasztikusak. 2009 még várat magára. De várasson is, nem egy gyorsivásu borok éve volt. És most születik 2011! 

(foto:egeddani.com)

Tökéletes évjárat, szebbet akarni sem lehet: Hideg, tisztító tél előzte meg, jót tett egy betegségekkel teli 2010-es év után. Erre jött egy nagyon szép, száraz tavasz, jó idővel, biztos virágzással egészen júliusig. Majd egy hónapig tartó esős időszak után szép augusztus és még szebb szeptember, mely Egerben nélkülözhetetlen a késői fajtáknál.

 Szóval a mérleg:

A pinot-k már szeptember közepén bent voltak, nagyon izgalmas tételek. A Sikhegy és a Grőber ismét vastagabbak, valószínű használjuk majd a Bikavérbe is. (mustfok: 20,5 – 22, szép savakkal) Sok különböző kádban erjesztjük őket, van jó pár izgalmas tétel.

Pinot blanc kerek, arányos, 21-es musttal.

Sauvignon blanc izgalmas, nem zöld, szép ízvilág, 21,5.

Cserszegi, királyleányka, szürkebarát illatosak, elegánsak, Egri Csillag alapanyagok lesznek.

Viognier egy kicsit lágyabb, de szép tömör.

Syrah, kékfrankos, cabernet franc, kadarka teltek, karakteresek, érettek, egy vagány Bartok Bikavér van készülőben.

Tehát az alapanyag adott : cararrai márvány. Kérdés hogy ki tudjuk e belőle faragni a Dávid szobrot ;)

 

Szép őszt kívánunk mindenkinek!

 

Gál Tibor & Zsombor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(foto:egeddani.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://galtibor.blog.hu/api/trackback/id/tr343292633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása