1993, 1997, 1999, 2000, 2003, 2006, 2009, 2011...
Nem is olyan régen, '93-ban indult a borászat, akkor még vásárolt szőlőkkel dolgoztunk. Először 1997-ben telepítettünk, többek között pinot noir-t és chardonnay-t, majd később fontossá vált a syrah, a viognier, és a kadarka és természetesen számos más fajta a Bikavérhez illetve a fehérborokhoz. Megéltünk már azóta sok évjáratot: az első saját telepítés szűztermése óta 12-öt. A XXI. század előtti évjáratok kihasználatlanok voltak, az országban szinte mindenhol, kivéve talán Tokajban, ahol tudatosabban borászkodtak már a '90-es években is több pincészetnél. Egerben nagyon sokáig alig fél tucat ilyen boraszat működött. Talán az első olyan évjárat amire Eger büszke lehet 1999, illetve rögtön a rákövetkező év, az évezred utolsó szürete
2006, 2009 és 2011 három tudatos, kiváló egri év. A borászok mára megértették, hogy a cél az egyensúly a borban, nem pedig a szélesség, a vastagság. (Eger különben sem versenyezhet a tanninmezőnyben.) 2006 már bizonyított is, érdemes ebből az évből egri borokat kóstolni, főleg a vörösekre kell oda figyelni: fantasztikusak. 2009 még várat magára. De várasson is, nem egy gyorsivásu borok éve volt. És most születik 2011!
A pinot-k már szeptember közepén bent voltak, nagyon izgalmas tételek. A Sikhegy és a Grőber ismét vastagabbak, valószínű használjuk majd a Bikavérbe is. (mustfok: 20,5 – 22, szép savakkal) Sok különböző kádban erjesztjük őket, van jó pár izgalmas tétel.
Pinot blanc kerek, arányos, 21-es musttal.
Sauvignon blanc izgalmas, nem zöld, szép ízvilág, 21,5.
Cserszegi, királyleányka, szürkebarát illatosak, elegánsak, Egri Csillag alapanyagok lesznek.
Viognier egy kicsit lágyabb, de szép tömör.
Syrah, kékfrankos, cabernet franc, kadarka teltek, karakteresek, érettek, egy vagány Bartok Bikavér van készülőben.
Tehát az alapanyag adott : cararrai márvány. Kérdés hogy ki tudjuk e belőle faragni a Dávid szobrot ;)
Szép őszt kívánunk mindenkinek!
Gál Tibor & Zsombor
(foto:egeddani.com)