galtibor

minden ami összekötheti a bort, Egert és a világot egy magyar diák szócsövén *** everything that connects the wine, Eger and the World through the thoughts of a Hungarian student

Friss topikok

  • jeta: Teljesen idegenként tévedtem ide, de két hete pont Egerben jartam es kar, hogy nem ismertem ezt a ... (2011.08.27. 20:05) Paris
  • Heveseger: Sok-sok sikert, és Boldog Húsvétot Nektek !!!!!!!!!! (2011.04.23. 22:42) Az új Gál Tibor Pincészet
  • már nem sznob: @galzsomBor: Köszönöm a válaszodat. 3 kérdésem lenne: 1, "meg kell várni míg az első borok elkész... (2010.12.08. 17:10) Egri Csillag...

Linkblog

Egri Csillag...

2010.07.12. 22:16 galzsomBor

 2010.Szent Donát napján megszületett az Egri Csillag!

 

Miért olyan fontos ez?

Ehhez tudni kell mi is ennek a napnak a lényege, ismerni kell az egriséget, az egri borok értelmét...tehát a dolgot egészben kell látni.

Szent Donát napja az újászületés napja, nem hiába az év legbőségesebb időszakában van. " Donát (Donatus) annyi, mint ‚Istentõl született’ (a Deo natus) az újjászületés, a kegyelem kiáradása és a megdicsõülés által, vagyis az Istentõl való háromféle lelki nemzés által. Mikor a szentek meghalnak, akkor születnek meg, ezért a szentek halálát születésnek nevezzük. A gyermek azért akar megszületni, hogy nagyobb tere legyen az élethez, több tápláléka az evéshez, levegõje a szabadabb lélegzéshez és több fényt kapjon a látáshoz. Mivel pedig a szentek haláluk által születnek meg az Anyaszentegyház méhébõl, ezt a négy dolgot kapják meg a maguk módján, s ezért mondjuk, hogy akkor születnek. Másképpen Donát annyi, mint ‚ajándékba adott’ (dono datus)." (Jacobus de Voragine, Legenda Aurae)

Amikor Egerben Donátot ünnepeljük, akkor valójában a bor újászületését ünnepeljük - ahogy a szőlő is elpusztul, hogy borrá legyen, hasonlóan az emberhez, aki elnyeri az örök életet. Ehhez azonban fel kell adni önmagunkat, és be kell fogadni az isteni akaratot.

 

Egerben rendkívül fontos a fehérbor szerepe: a világ legtisztább fehérborai Egerben születnek - olyan fehérborok, melyek minden jegyükben a tisztaságot, a romlatlanságot hordozzák. Ezt a gondolatiságot továbbfolytatva az igaz egri fehér bor hasonló a szentekhez - egy tiszta, hibátlan égi tükörkép - örök jegyeket hordoz - és aki hozzájut azzal csodát tesz: megtisztul - mint Szent Donát imádságára a tisztáltalan dolgok.

 

A szentek pedig csakis éjjel láthatóak, amikor tiszták a gondolatok és az ember kihegyezi érzékeit egy felsőbbrendű valóság befogadására, ekkor vesszük észre a csillagokat is, az égi szenteket.

GZs

A bejegyzés trackback címe:

https://galtibor.blog.hu/api/trackback/id/tr462147607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

esommelierHU · http://www.borteka.hu 2010.07.13. 08:13:08

Remélem méltó lesz elődjéhez, a Demeter Csaba-féle Eger Csillaga-hoz. 2005-ös évjárata bordeaux-i ezüstérmes!
Barátsággal

rH 2010.07.13. 09:37:55

nehez mas nemzetek borait objektive kostolni ha ilyen nacionalizmus buzgarkodik benend. a vallasi vonalat meg inkabb nem kommentalnam :D

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2010.07.13. 14:23:33

Nagyon gyenge név. Ami csak egy dolog, mert a bírálóknak kellett volna máshogyan dönteniük...

már nem sznob 2010.12.08. 06:23:23

Történt valami előrelépés az ügyben?
A Bikavér Ünnep óta keresem a bort, de sehol nem találtam eddig. Tudsz esetleg felvilágosítást adni róla, hogy hol tart az ügy? Eddig egy termelőnek a borát találtam meg valamelyik szupermarketben, de várnám a többi borász borát is. Meg kell valljam, hogy az amit megtaláltam nagyon ízlett, csak kidobtam a palackot és nem tudom ki volt az. Így vennem kell még egyet, hogy azt is leolvassam róla :). Kíváncsi vagyok, a többi borász milyen házasítással jön ki. Nekem nagyon bejött ez a félédes égitest :)

galzsomBor 2010.12.08. 09:46:19

@már nem sznob: Az Egri Csillag egy hosszu torténet lesz. Ki kell alakitani az eredetvédelmet, a jàtékszabàlyokat, és meg kell vàrni mig az elso borok elkészulnek. Sajnos nem konnyu az érdekeket egyesiteni az egri boraszatok kozott - pontosabban fogalmazva: sokan nem làtjàk, nem értik, vagy csak nem akarjàk megérteni, hogy mi Eger érdeke. Emiatt halad lassan az ugyunk.

Mindenesetre van egy terroir-klub ami ifj Gàl Tibor kezdeményezésével indult idén tavasszal. Ez osszegyujti azokat a boraszatokat akik tenni akarnak az elorejutasert. A kozosseg màr megvan, csak erot kell gyujteni.

GZs.

már nem sznob 2010.12.08. 17:10:04

@galzsomBor: Köszönöm a válaszodat. 3 kérdésem lenne:
1, "meg kell várni míg az első borok elkészülnek". - akkor amit ittam az nem is Egri Csillag volt?? Hát az volt ráírva. /vettem még egyet és megnéztem. Verpeléten készült/.

2, Lehet e olyan sok termelő között összhang? (Eger azért elég nagy), illetve mi Eger érdeke?

3, Az általad említett terroir-club tart rendvezvényeket, amelyeket meg lehet látogatni, illetve kik vannak benne, hol lehet utánna nézni?

K.Lujza
süti beállítások módosítása